NORVEŠKO OMEGA 3 ULJE 500ML

3.600,00 RSD

Norveško omega-3 ulje (Norsk tran) sa ukusom limuna proizvedeno je od jetre divljeg norveškog arktičkog bakalara. Sadrži omega-3 masne kiseline DHA i EPA, prirodne vitamine A, D, kao i vitamin E. Preporučuje se deci tokom rasta i razvoja, kao i celoj porodici.

Neto količina: 500 ml (porodično pakovanje)

Na zalihama

3.600,00 RSD

Na zalihama

Dodaj u korpu
SKU: 33477 Kategorija:

Norveško Omega-3 ulje bakalara za celu porodicu

Norveško omega-3 ulje (Norsk tran) sa ukusom limuna proizvedeno je od jetre divljeg norveškog arktičkog bakalara. Sadrži omega-3 masne kiseline DHA i EPA, prirodne vitamine A, D, kao i vitamin E. Preporučuje se deci tokom rasta i razvoja.

EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca. Koristan efekat se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Vitamin A doprinosi: normalnom metabolizmu gvožđa, održavanju normalnih sluznica, održavanju zdrave kože, održavanju normalnog vida, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin A ima ulogu u procesu diferencijacije ćelija. Vitamin D doprinosi: normalnoj apsorpciji/iskorišćenju kalcijuma i fosfora, normalnom nivou kalcijuma u krvi, održavanju normalnih kostiju, održavanju normalne funkcije mišića, održavanju normalnih zuba, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin D ima ulogu u procesu deljenja ćelija. Omega-3 masna kiselina DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u mozgu, dok omega-3 masna kiselina EPA ima značajnu protivupalnu ulogu. Obe su neophodne za pravilan rad mozga i preporučuju se za poboljšanje pamćenja, koncentraciju i kod poremećaja raspoloženja.

Norsk tran, odnosno ulje jetre bakalara predstavlja dobar izvor dugolančanih omega-3 masnih kiselina kao i prirodnih vitamina A i D. U prošlosti je upotrebljavano zbog visokog sadržaja vitamina A i D, a često je davano i deci kako bi se sprečila deficijencija vitamina D. Prema određenim podacima, 10 ml ulja jetre bakalara može da sadrži od 750 – 1200 μg vitamina A i 2,5 – 10 μg vitamina D. Kao i većina ribljih ulja, ulje jetre bakalara sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, eikozapentaensku (EPA; C20:5n-3) i dokozaheksaensku (DHA; C22:6n-3) kiselinu.

DHA je jedna od osnovnih komponenti fosfolipida ćelijske membrane, pogotovo u mozgu i retini. Neophodna je za optimalni razvoj nervnog sistema i vida. DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u ljudskom mleku. EPA predstavlja prekurzor prostaglanidina, leukotriena i tromboksana. Suplementacija omega 3 masnim kiselinama može dovesti do sniženja nivoa triglicerida i povećanja nivoa dobrog holesterola (HDL-a). Takođe može imati antiinflamatorno, antitrombotsko i imunomodulatorno dejstvo.

Veliki broj istraživanja je pokazao da omega 3 masne kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola LDL-a, kao i ukupnog holesterola, regulišu metabolizam lipoproteina, povoljno utiču na krvni pritisak i aritmiju. Takođe, imaju blagotvorno delovanje na gastrointestinalni, muskulatorni i imunološki sistem.

Efekat snižavanja nivoa triglicerida se ispoljava zahvaljujući zajedničkom efektu inhibicije lipogeneze i stimulacije oksidacije masnih kiselina u jetri.

Sastav

Aktivni sastojci Količina na preporučenu dnevnu dozu (2,5 ml) Količina na 100 ml
Ulje jetre divljeg arktičkog bakalara, koje sadrži:
Omega-3 masne kiseline, od čega:
EPA (Eikozapentaenska kiselina)
DHA (Dokozaheksaenska kiselina)
Vitamin A (prirodan vitamin A)
Vitamin D (prirodan vitamin D)
2300 mg
550 mg
200 mg
300 mg
125 μg RE*** (16%*)
10 μg (200%*)
92 g
22 g
8 g
12 g
5000 μg RE***
400 μg
Vitamin E (u obliku dl-alfa-tokoferola) 3 mg α-TE** (25%*) 120 mg α-TE**

* Preporučeni dnevni unos
**TE = α-tokoferol ekvivalent
***RE = all trans retinol ekvivalent

 

Nutritivna vrednost proizvoda Količina na preporučenu dnevnu dozu (2,5 ml) Količina na 100 ml
Energetska vrednost (kJ/kcal) 91 kJ / 22 kcal 3645 kJ / 886 kcal
Masti (g)
od kojih zasićene masne kiseline (g)
2,45 g
0,49 g
97,9 g
19,6 g
Ugljeni hidrati (g)
od kojih šećeri (g)
< 0,1 g
< 0,0125 g
< 1,0 g
< 0,5 g
Proteini (g) 0,025 g 1,0 g
So (g) < 0,005 g < 0,2 g

 

  • Sastojci: Ulje jetre divljeg norveškog arktičkog bakalara, prirodna aroma limuna, dl-alfa-tokoferol, antioksidansi (ekstrakt bogat tokoferolima, ekstrakti ruzmarina (Rosmarinus officinalis)), origano (Origanum vulgare), majčina dušica (Thymus vulgaris), karanfilić (Syzygium aromaticum).
  • Neto količina: 500 ml (porodično pakovanje)
  • Način čuvanja: Čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu na temperaturi do 25 °C. Promućkati pre upotrebe. Otvorenu flašu čuvati u frižideru na temperaturi od 4 °C i potrošiti je u roku od 3 meseca.
  • Način primene: 1 put dnevno uz obrok 2,5 ml (1/2 kafene kašike) za decu stariju od tri godine i odrasle.
  • Ne sadrži: Veštačke boje, arome i konzervanse, gluten, ozračene sastojke.
  • Upozorenja: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i vođenje zdravog načina života. Preporučena dnevna doza ne sme da se prekorači. Čuvati van domašaja dece. Pre upotrebe konsultovati se sa lekarom/nutricionistom. Osobe koje koriste lekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansi) potrebno je da se obrate svom lekaru pre nego što počnu da koriste norveško omega-3 ulje. Osobe mlađe od 18 godina, trudnice i dojilje bi trebalo da koriste ovaj proizvod jedino pri preporuci i pod nadzorom lekara.

 

MINISTARSTVO ZDRAVLJA REPUBLIKE SRBIJE
REŠENJE BROJ: 10465/2017 od 04.04.2017