Norveško Omega-3 ulje bakalara za celu porodicu
Norveško omega-3 ulje (Norsk tran) sa ukusom limuna proizvedeno je od jetre divljeg norveškog arktičkog bakalara. Sadrži omega-3 masne kiseline DHA i EPA, prirodne vitamine A, D, kao i vitamin E. Preporučuje se deci tokom rasta i razvoja.
EPA i DHA doprinose normalnoj funkciji srca. Koristan efekat se postiže dnevnim unosom od 250 mg EPA i DHA. Vitamin E doprinosi zaštiti ćelija od oksidativnog stresa. Vitamin A doprinosi: normalnom metabolizmu gvožđa, održavanju normalnih sluznica, održavanju zdrave kože, održavanju normalnog vida, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin A ima ulogu u procesu diferencijacije ćelija. Vitamin D doprinosi: normalnoj apsorpciji/iskorišćenju kalcijuma i fosfora, normalnom nivou kalcijuma u krvi, održavanju normalnih kostiju, održavanju normalne funkcije mišića, održavanju normalnih zuba, normalnoj funkciji imunološkog sistema; Vitamin D ima ulogu u procesu deljenja ćelija. Omega-3 masna kiselina DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u mozgu, dok omega-3 masna kiselina EPA ima značajnu protivupalnu ulogu. Obe su neophodne za pravilan rad mozga i preporučuju se za poboljšanje pamćenja, koncentraciju i kod poremećaja raspoloženja.
Norsk tran, odnosno ulje jetre bakalara predstavlja dobar izvor dugolančanih omega-3 masnih kiselina kao i prirodnih vitamina A i D. U prošlosti je upotrebljavano zbog visokog sadržaja vitamina A i D, a često je davano i deci kako bi se sprečila deficijencija vitamina D. Prema određenim podacima, 10 ml ulja jetre bakalara može da sadrži od 750 – 1200 μg vitamina A i 2,5 – 10 μg vitamina D. Kao i većina ribljih ulja, ulje jetre bakalara sadrži značajne količine omega-3 masnih kiselina, eikozapentaensku (EPA; C20:5n-3) i dokozaheksaensku (DHA; C22:6n-3) kiselinu.
DHA je jedna od osnovnih komponenti fosfolipida ćelijske membrane, pogotovo u mozgu i retini. Neophodna je za optimalni razvoj nervnog sistema i vida. DHA je najzastupljenija omega-3 masna kiselina u ljudskom mleku. EPA predstavlja prekurzor prostaglanidina, leukotriena i tromboksana. Suplementacija omega 3 masnim kiselinama može dovesti do sniženja nivoa triglicerida i povećanja nivoa dobrog holesterola (HDL-a). Takođe može imati antiinflamatorno, antitrombotsko i imunomodulatorno dejstvo.
Veliki broj istraživanja je pokazao da omega 3 masne kiseline snižavaju nivo lošeg holesterola LDL-a, kao i ukupnog holesterola, regulišu metabolizam lipoproteina, povoljno utiču na krvni pritisak i aritmiju. Takođe, imaju blagotvorno delovanje na gastrointestinalni, muskulatorni i imunološki sistem.
Efekat snižavanja nivoa triglicerida se ispoljava zahvaljujući zajedničkom efektu inhibicije lipogeneze i stimulacije oksidacije masnih kiselina u jetri.
Sastav
Aktivni sastojci | Količina na preporučenu dnevnu dozu (2,5 ml) | Količina na 100 ml |
Ulje jetre divljeg arktičkog bakalara, koje sadrži: Omega-3 masne kiseline, od čega: EPA (Eikozapentaenska kiselina) DHA (Dokozaheksaenska kiselina) Vitamin A (prirodan vitamin A) Vitamin D (prirodan vitamin D) |
2300 mg 550 mg 200 mg 300 mg 125 μg RE*** (16%*) 10 μg (200%*) |
92 g 22 g 8 g 12 g 5000 μg RE*** 400 μg |
Vitamin E (u obliku dl-alfa-tokoferola) | 3 mg α-TE** (25%*) | 120 mg α-TE** |
* Preporučeni dnevni unos
**TE = α-tokoferol ekvivalent
***RE = all trans retinol ekvivalent
Nutritivna vrednost proizvoda | Količina na preporučenu dnevnu dozu (2,5 ml) | Količina na 100 ml |
Energetska vrednost (kJ/kcal) | 91 kJ / 22 kcal | 3645 kJ / 886 kcal |
Masti (g) od kojih zasićene masne kiseline (g) |
2,45 g 0,49 g |
97,9 g 19,6 g |
Ugljeni hidrati (g) od kojih šećeri (g) |
< 0,1 g < 0,0125 g |
< 1,0 g < 0,5 g |
Proteini (g) | 0,025 g | 1,0 g |
So (g) | < 0,005 g | < 0,2 g |
- Sastojci: Ulje jetre divljeg norveškog arktičkog bakalara, prirodna aroma limuna, dl-alfa-tokoferol, antioksidansi (ekstrakt bogat tokoferolima, ekstrakti ruzmarina (Rosmarinus officinalis)), origano (Origanum vulgare), majčina dušica (Thymus vulgaris), karanfilić (Syzygium aromaticum).
- Neto količina: 375 ml (porodično pakovanje)
- Način čuvanja: Čuvati na suvom, tamnom i hladnom mestu na temperaturi do 25 °C. Promućkati pre upotrebe. Otvorenu flašu čuvati u frižideru na temperaturi od 4 °C i potrošiti je u roku od 3 meseca.
- Način primene: 1 put dnevno uz obrok 2,5 ml (1/2 kafene kašike) za decu stariju od tri godine i odrasle.
- Ne sadrži: Veštačke boje, arome i konzervanse, gluten, ozračene sastojke.
- Upozorenja: Dodaci ishrani se ne mogu koristiti kao zamena za raznovrsnu i uravnoteženu ishranu i vođenje zdravog načina života. Preporučena dnevna doza ne sme da se prekorači. Čuvati van domašaja dece. Pre upotrebe konsultovati se sa lekarom/nutricionistom. Osobe koje koriste lekove protiv zgrušavanja krvi (antikoagulansi) potrebno je da se obrate svom lekaru pre nego što počnu da koriste norveško omega-3 ulje. Osobe mlađe od 18 godina, trudnice i dojilje bi trebalo da koriste ovaj proizvod jedino pri preporuci i pod nadzorom lekara.